Please use this identifier to cite or link to this item:
https://publication.npru.ac.th/jspui/handle/123456789/844
Title: | Deterioration of Glutinous Rice Flour-Filled Natural Rubber การเสื่อมสภาพของยางธรรมชาติผสมแป้งข้าวเหนียว |
Authors: | Polmeung, Naruepanat Madlateh, Wassna Sainumsai, Watcharin นฤปนาถ พลเมือง วาสนา หมัดล่าเตะ วัชรินทร์ สายน้ำใส |
Keywords: | deterioration natural rubber glutinous rice flour, physical properties ageing conditions |
Issue Date: | 9-Jul-2020 |
Publisher: | Nakhon Pathom Rajabhat University |
Citation: | กล้าณรงค์ ศรีรอต และเกื้อกูล ปิยะจอมขวัญ. (2546). เทคโนโลยีของแป้ง. พิมพ์ครั้งที่ 3. กรุงเทพฯ: สำนักพิมพ์มหาวิทาลัย
เกษตรศาสตร์. ฟาตีฮะห์ แดวอสนุง นฤปนาถ พลเมือง และวัชรินทร์ สายน้ำใส. (2562). ลักษณะการวัลคาไนซ์ สมบัติทางกายภาพ และ การเสื่อมสภาพของยางธรรมชาติผสมแป้งพืชเป็นสารตัวเติม. ใน: การประชุมวิชาการระดับชาติ ครั้งที่ 11 มหาวิทยาลัยราชภัฏนครปฐม “วิจัยสร้างนวัตกรรม เพื่อพัฒนาท้องถิ่นและสังคมไทย สู่ Disruptive Society” 11 – 12 กรกฎาคม 2562. มหาวิทยาลัยราชภัฏนครปฐม, นครปฐม. หน้า 2066-1073. ดุษฎี อุตภาพ. (2562). มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี. เคมีและสมบัติของแป้ง. ค้นเมื่อ 17 มีนาคม 2562 จาก https://eu.lib.kmutt.ac.th/elearning/Courseware/BCT611/chapter2.html สำนักงานเศรษฐกิจการเกษตร กระทรวงเกษตรและสหกรณ์. (2562) ข้อมูลเศรษฐกิจการเกษตร: ยางพารา. ค้นเมื่อ 10 เมษายน 2562 จาก http://www.oae.go.th/view/1/ยางพารา/TH-T ASTM D 2084. (1995). Standard test method for Rubber Property - Vulcanization using oscillating disk cure meter. Annual book of ASTM standards, Vol 09.01. New York, USA. ASTM D 3182. (1994). Standard practice for rubber - Materials, equipment, and procedures for mixing standard compounds and preparing standard vulcanized sheets. Annual book of ASTM standards, Vol 09.01. New York, USA. Brown, R., Forrest, M., & Soulanget, G. (2000). Long-term and accelerated ageing tests on rubbers. Shropshire: Smithers Rapra. Donnet, J. B., & Custodero, E. (2014). Reinforcement of elastomers by particulate fillers. In Mark, J. E., Erman, B., & Roland, C. M. (eds.), The science and technology of rubber. (383-416) 4th ed. MA: Elsevier Inc. Gent, A., N., & Mars, W. V. (2014). Strength of elastomers. In Mark, J. E., Erman, B., & Roland, C. M. (eds.), The science and technology of rubber. (473-516) 4th ed. MA: Elsevier Inc. Jane, J., Chen, Y. Y., Lee, L.F., McPherson, A. E., Wong, K. S., Radosavljevic, M., & Kasemsuwan, T. (1999). Effects of amylopectin branch chain length and amylose content on the gelatinization and pasting properties of starch. Cereal chemistry, 76(5), 629-637. Oates, C.G. (1997). Toward an understanding of starch granule structure and hydrolysis. Trends in food science and technology, 8(11), 375-382. Roberts, A. D. (1988). Natural rubber science and technology. Oxford: Oxford University Press. Sainumsai, W., Toki, S., Amnuaypornsri, S., Nimpaiboon, A., Sakdapapanich, J., Rong, L., Hsiao B. S., & Suchiva, K. (2017). Dependence of the onset of strain-induced crystallization of natural rubber and its synthetic analogue on crosslink and entanglement by using synchrotron X-ray. Rubber chemistry and technology, 90(4), 728-742. Taggart, P. (2004). Starch as an ingredient: Manufacture and applications. In Eliasson, A. C. (ed.), Starch in food: Structure, function and applications. (363-392). Cambridge: Woodhead Publishing Ltd. Tester, R. F., Karkalas, J., & Qi, X. (2004). Starch-composition, fine structure and architecture. Journal of Cereal Science, 39, 151–165. Toki, S., Sics, I., Hsiao, B. S., Murakami, S., Tosaka, M., Poompradub, S., Kohjiya, S., & Ikeda, Y. (2005). Probing the nature of strain-induced crystallization in polyisoprene rubber by combined thermomechanical and in situ X-ray diffraction techniques. Macromolecules, 38, 7064-7073. Waddell, W. H., & Evans, L. R. (2001). Precipitated silica and non-black fillers. In Dick, J. S. (ed.), Rubber technology: Compounding and testing for performance. (325-343). Ohio: Hanser Gardner Publications, Inc. |
Abstract: | Physical and ageing properties of glutinous rice flour-filled natural rubber (NR) were studied. The
glutinous rice flour content used in this research was 40 phr (parts (by weight) per hundred parts of
rubber). Three ageing conditions: hot water, hot air and QUV were investigated. Ageing time was varied 0,
1, 3, 7, 14, 21 and 30 days. It was found that all of physical properties of glutinous rice flour-filled NR
were decreased with increasing ageing time. Under QUV ageing condition, physical properties of glutinous
rice flour-filled NR exhibited the fastest and highest decreasing. Glutinous rice flour-filled NR exhibited the
suitable physical properties for the production of plant nursery bags that degraded under oxygen, heat,
moisture or sunlight conditions. Glutinous rice flour-filled natural rubber compound has potential to be
used as raw material for manufacturing the plant nursery bags to replace the plastic bags. งานวิจัยนี้ศึกษาสมบัติทางกายภาพและการเสื่อมสภาพของยางธรรมชาติผสมแป้งข้าวเหนียวเป็นสารตัวเติมปริมาณ 40 ส่วนต่อยางหนึ่งร้อยส่วนโดยน้ำหนักใน 3 สภาวะ คือ การบ่มเร่งในน้ำร้อน อากาศร้อน และ QUV โดยแปรเวลาบ่มเร่งเป็น 0, 1, 3, 7, 14, 21 และ 30 วัน จากผลการทดลองพบว่า สมบัติทางกายภาพของยางธรรมชาติผสมแป้งข้าวเหนียวมีค่าลดลง ตามเวลาการบ่มเร่ง โดยการบ่มเร่งภายใต้สภาวะ QUV ทำให้สมบัติทางกายภาพของยางธรรมชาติผสมแป้งข้าวเหนียวมีค่า ลดลงเร็วที่สุด และลดลงมากที่สุด ยางธรรมชาติผสมแป้งข้าวเหนียวมีสมบัติทางกายภาพที่เหมาะสมสำหรับผลิตวัสดุปลูกหรือ เพาะชำกล้าไม้ และสามารถเกิดการเสื่อมสลายได้ภายใต้สภาวะที่มีออกซิเจน ความร้อน ความชื้น หรือแสงแดด ดังนั้นยาง ธรรมชาติผสมแป้งข้าวเหนียวมีความเป็นไปได้ที่จะนำไปใช้เป็นวัสดุสำหรับผลิตวัสดุปลูก หรือเพาะชำกล้าไม้เพื่อทดแทนวัสดุ ปลูกหรือเพาะชำพลาสติกได้ |
URI: | https://publication.npru.ac.th/jspui/handle/123456789/844 |
Appears in Collections: | Proceedings of the 12th NPRU National Academic Conference |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
การเสื่อมสภาพของยางธรรมชาติผสมแป้งข้าวเหนียว.pdf | 224.65 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.