Please use this identifier to cite or link to this item:
https://publication.npru.ac.th/jspui/handle/123456789/825
Title: | Efficacy of Certain Thai Herb Extracts Against Staphylococcus aureus and Escherichia coli ประสิทธิภาพของสารสกัดสมุนไพรไทยบางชนิดต่อการต้านเชื้อ Staphylococcus aureus และ Escherichia coli |
Authors: | Laksana, Chanakan Sophiphun, Onsulang ชนากานต์ ลักษณะ อรสุรางค์ โสภิพันธ์ |
Keywords: | Inhibition of bacteria herbs solvent |
Issue Date: | 9-Jul-2020 |
Publisher: | Nakhon Pathom Rajabhat University |
Citation: | จิราภรณ์ บุราคร และเรือนแก้ว ประพฤติ. (2555). ผลของสารสกัดสมุนไพรพื้นบ้านต่อการยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย. วารสาร
การแพทย์แผนไทยและการแพทย์ทางเลือก, (10), 11-22. พราโมโน สาสงโก้ ณัฎฐา เลาหกุลจิตต์ และอรพิน เกิดชูชื่น. (2554). การประเมินสมบัติทางกายภาพ-เคมีของสารสกัดจาก Persicaria odorata. วิทยาศาสตร์เกษตร, 2555 (42), 333-336. สรินยา จุลศรีไกวัล กันยารัตน์ ชลสิทธิ์ และจักรพันธ์ จุลศรีไกรวัล. (2559). ฤทธิ์ต้านเชื้อจุลินทรีย์และฤทธิ์ต้านออกซิเดชัน ของดอกสารภี. ประชุมวิชาการกรมวิทยาศาสตร์การแพทย์ ครั้งที่ 24 วันที่ 21-23 มีนาคม 2559. กรมวิทยาศาสตร์การแพทย์ กระทรวงสาธารณสุข. Chailap, B., Nuanyai, T., Puthong, S. & Buakeaw, A. (2017). Chemical constituents of fruits and leaves of Cratoxylum cochinchinense and their cytotoxic activities. Naresuan University Journal Science and Technology, 25(3), 22-30. Do, Q .D., Angkawijaya, A. E., Tran-Nguyen, P. L, Huynh, L. H., Soetaredjo, F. E., Ismadjic, S. & Ju, Y-H. (2014). Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. Journal of Food and Drug Analysis, 22(3), 296-302. Elisha, I. L., Botha F. S., McGaw L. J. & J. N. Eloff. (2017). The antibacterial activity of extracts of nine plant species with good activity against Escherichia coli against five other bacteria and cytotoxicity of extracts. BMC Complement Altern Med, 17(1), 133. DOI 10.1186/s12906-017-1645-z Jarriyawattanachaikul, W., Chaveerach, P. & Chokesajjawatee, N. (2016). Antimicrobial activity of Thaiherbal plants against food-borne pathogens E. coli, S. aureus and C. jejuni. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 11, 20 – 24. Kaur, G., Prabhakar, P. K., Lal, U. R. & Suttee, A. (2016). Phytochemical and biological analysis of Tinospora cordifolia. International Journal of Toxicological and Pharmacological Research, 8(4), 297-305. Lindqvist, R. (2009). Estimation of Staphylococcus aureus growth parameters from turbidity data: characterization of strain variation and comparison of methods. Applied and Environmental Microbiology, 72(7), 4862-4870. Naseer, S., Hussain, S., Naeem, N., Pervaiz, M. & Rahman, M. (2018). The phytochemistry and medicinal value of Psidium guajava (guava). Clinical Phytoscience, 4, 32. DOI /10.1186/s40816-018-0093-8. Sharma, P., Dwivedee, B. P., Bisht, D., Dash, A. K. & Kumar, D. (2019). The chemical constituents and diverse pharmacological importance of Tinospora cordifolia. Heliyon, 5(9), 1-8. Widyawati, P. S., Budianta, T. D. W., Kusuma, F. A. & Wijaya, E. L. (2014). Difference of solvent polarity to phytochemical content and antioxidant activity of Pluchea indicia Less leaves extracts. International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research, 6(4), 850-855. 68 |
Abstract: | The efficacy of crude extracts from Psidium guajava L., Cratoxylum cochinchinense, Persicaria
odorata and Tinospora cordifolia that were extracted with methanol, absolute ethanol and 40%
ethanol at the concentrations of 2 4 6 8 and 10 mg/disc against Staphylococcus aureus and Escherichia
coli by using agar disc diffusion method was studied. The result showed that methanol extraction from
all plants yielded the highest production followed by absolute ethanol and 40% ethanol. The efficiency
of kinds and concentrations of the extracts against the bacteria revealed that the extracts from leaves
of P. guajava L. extracted with all solvents tested showed strongest activity inhibiting of E. coli and S.
aureus while the extracts from C. cochinchinense extracted with 40% ethanol at 6 8 and 10 mg/disc
showed activity inhibiting of both bacteria. The extracts from Persicaria odorata that were extracted with
methanol showed only activity inhibiting to E. coli while the extracts from Tinospora cordifolia could not
inhibit growth of both bacteria. การศึกษาประสิทธิภาพของสารสกัดจากใบฝรั่ง ผักติ้ว ผักแพว และเถาของบอระเพ็ดที่สกัดด้วยตัวทำละลาย 3 ชนิด คือ เมทานอล เอทานอล 100% และ เอทานอล 40% ในการยับยั้งเชื้อ Staphylococcus aureus และ Escherichia coli ที่ ระดับความเข้มข้น 2 4 6 8 และ 10 มิลลิกรัมต่อดิสก์ ด้วยวิธี agar disc diffusion พบว่า ตัวทำละลายเมทานอลให้ผลผลิต ของสารสกัดจากพืชทุกชนิดสูงที่สุด รองลงมาคือ เอทานอล 100% และ เอทานอล 40% และเมื่อศึกษาประสิทธิภาพในการ ยับยั้งเชื้อของสารสกัดที่สกัดได้จากพืช ผลการศึกษาพบว่า สารสกัดจากใบฝรั่งที่สกัดด้วยตัวทำละลายทั้ง 3 ชนิด และทุก ความเข้มข้นสามารถยับยั้งเชื้อทั้ง E. coli และ S. aureus ได้ ในขณะที่สารสกัดจากใบผักติ้วที่สกัดด้วยตัวทำละลาย 40% เอ ทานอล ความเข้มข้น 6 8 และ 10 มิลลิกรัมต่อดิสก์ สามารถยับยั้งเชื้อทั้ง 2 ชนิดได้เช่นเดียวกัน ส่วนสารสกัดทุกความ เข้มข้นจากใบผักแพวที่สกัดด้วยเมทานอลสามารถยับยั้งเชื้อ E. coli ได้แต่ไม่สามารถยับยั้งเชื้อ S. aureus และสารสกัดจาก บอระเพ็ดไม่สามารถยับยั้งการเจริญของเชื้อทั้ง 2 ได้เลย |
URI: | https://publication.npru.ac.th/jspui/handle/123456789/825 |
Appears in Collections: | Proceedings of the 12th NPRU National Academic Conference |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ประสิทธิภาพของสารสกัดสมุนไพรไทยบางชนิดต่อการต้านเชื้อ Staphylococcus aureus.pdf | 214.19 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.