Please use this identifier to cite or link to this item:
https://publication.npru.ac.th/jspui/handle/123456789/946
Title: | An Analysis of Key Elements in Individual Knowledge Absorptive Capability Affecting Group Knowledge Creation through Knowledge Integration การวิเคราะห์องค์ประกอบของความสามารถของการดูดซับความรู้ส่วนบุคคลต่อการสร้าง ความรู้ของกลุ่ม โดยผ่านการบูรณาการความรู้ |
Authors: | Tantivsethsak, Pornthip พรทิพย์ ตันติวิเศษศักดิ์ |
Keywords: | Individual Knowledge Absorptive Capability Knowledge Integration Group Knowledge Creation |
Issue Date: | 9-Jul-2020 |
Publisher: | Nakhon Pathom Rajabhat University |
Citation: | Chen Litian. (2015). An ernpirical research on adaptive reconfiguration of enterprise technological
innovation capability :The evidence fromn 376 high -- tech enterprises. Science Research
Management, 36(8), 1-9. Tin Chinese]. Cohen, w.M. and Levinthal, D.A. 1990. Absorptive capacity: A New perspective on learning and innovation. Administrative Science Quartery, 35, 128-152. Inkpen AC. (1996). Creating knowledge through collaboration. California Management Review, 39(1), 123-140 Jian Zhaoquan, Wu Longzeng and Huang Jing. (2008). The impact of absorptive capability knowledge integration on the organizational innovation and organizational performance. Science Research Management, (29)1, 80-86+96. Tin Chinese]. Kogut, B, and Zander, U. (1992). Knowledge of the firr, comnbinative capabilities, and the replication of technology. Organization Science, 3(3), 383-397. Kuen-Hung Tsai, Y-Chuan Liao, Teresa Tiaojung Hsu. (2015) Does the use of knowledge integration mechanisms enhance product innovativeness? Industrial Marketing Management, (46), 214-223. [in Chinese]. Li Baoren and Jialie. (2015). Deng Xiao Ping Caijing Lilun Yu Xiandai Caizheng Zhidu. Beijing: China Financial and Econoric Publishing House. [in Chinese]. Nonaka, I. and Hirotaka Takeudhi, H. (1995). The Knowledge-Creating Company: How Japanese Companies Create the Dynamics of Innovation. New York: Oxford University. Robert M. Grant (1996). Prospering in Dynamically - Competitive Environments: Organizational Capability as Knowledge Integration. Organization Science, 7(4), 375-387. Wang Meng. (2018). The Mechanism of Knowledge Acquisition and Integration on Generative Capability and Innovation Performance. Master Dissertation. Harbin. Harbin Institute of Technology. [in Chinese]. Yun Ji. (2018). Absorptive Capacity, Integration Ability, Network Relationship and Innovation Performance of Small and Medium High technology Enterprises. Master Dissertation. Nanjing. Nanjing University of Science and Technology. [in Chinese]. Zahra, S. and G. George. (2002). Absorptive capacity: A Review, Reconceptualization, and extension. Academy of Management Review. 27(2), 185-203. Zuo Bo, Zhang Wei and Wang Chen. (2019). An evolution from individual absorptive capability to organizational absorptivecapability by taking knowledge sharing as mediator. Science Research Management. 29(1), 32-41. [in Chinese]. |
Abstract: | The research aims to study the key elements in Individual knowledge absorptive, knowledge
integration and knowledge creation, and to study the relationship between knowledge absorptive
capability affecting group knowledge creation through knowledge integration. The tool used in this
research was to collect data from organizations in Bangkok by using 492 questionnaires. The data were
analyzed by using confirmatory factor analysis (CFA) that influenced group knowledge creation. The
findings found that the elements of Individual knowledge absorptive capability and the elements of
group knowledge creation were indicated in level of importance. The examination of the structural
equation model through SEM at the significant 0.01 found that the influence of Individual knowledge
absorptive capability affect knowledge integration with direct effect of 0.933, knowledge integration
affect group knowledge creation with direct effect of 0.691 and Individual knowledge absorptive
capability affect knowledge group knowledge creation with indirect effect of 0.645. บทความนี้มีวัตถุประสค์เพื่อ 1) ศึกษาองค์ประกอบของความสามารถในการดูดซับความรู้ส่วนบุคคล การบูรณาการ ความรู้ และการสร้างความรู้ในกลุ่ม 2 ศึกษาความสัมพันธ์ของความสาม มารถในการดูดซับความรู้ส่วนบุคคสที่มีผลต่อการ สร้างความรู้ในกลุ่ม ผ่านการบูรณาการความรู้ ใช้แบบสอบถามกับหน่วยงวนที่ตั๋งอยู่ในกรุงณทพจำนวน 402 ซุด จากการ วิเคราะห์ปีจจัยเชิงยืนยันที่มีอิทธิพลต่อการสร้างความรู้ในกลุ่ม พบว่าองค์ประกอบของความสามารถในการดูดขับความรู้ส่วน บุคคล และการสร้างความรู้ในกลุ่มมีค่าอยู่ในระดับสำคัญ ส่วนผลการวีเคราะห์โมเดลสการโครงสร้างที่ระดับความมีนัยสำคัญ ทางสถิติที่ 0.01 พบว่าควมสมารถในการดูดขับควมรู้ส่วนบุคคลส่งผลโดยตรงต่อการบูรณาการความรู้ มีอิทธิพลทางตรง 0.933 กาบูรณาการความรู้ส่ผลโดยตรงต่อการสร้างความรู้มีอิทธิพลทางตรง 0.69 1 และความสามารถในการดูดซับความรู้ ส่วนบุคคส่ส่ผลทางอ้อมต่อการสร้างความรู้ในกลุ่มผ่านทางการบูรณากรความรู้มีอิทธิพลทางอ้อมเท่ากับ 0.645 |
URI: | https://publication.npru.ac.th/jspui/handle/123456789/946 |
Appears in Collections: | Proceedings of the 12th NPRU National Academic Conference |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
1 - Shortcut.lnk | 1.02 kB | Unknown | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.